.

.
Klicka på bilden om du vill köpa mina böcker.

torsdag 4 november 2010

Hopkok för initierade

Plötsligt snubblade jag över en speciell plats. Jag anspelar på jordärtskocksodlingen som jag skrev om igår. Det krävdes ingen styrka för att gräva upp de smakrika knölarna som startade min karriär som tjuv. Men jag har ett skenbart stort behov av att utveckla min talang för att anrätta dem om jag vill nå upp till mästarnivå.

12 kommentarer:

  1. Vad gör man inte för få goda smaker i munnen. Har knyckt lite rabarber när suget varit för stort för en kalaspaj med vaniljglass. Är historierna sanna så får jag bara säga grattis, dom smakar som sagt fantastiskt. :)

    SvaraRadera
  2. Välformulerat hopkok!!! :-)

    SvaraRadera
  3. Gillar som man säger på facebook.

    SvaraRadera
  4. Mästerligt. Och på lika litet utrymme som vanligt (förstås)

    SvaraRadera
  5. Hoppas du bland annat kokat soppa på dem....mums! Blir lite nyfiken på en rad...."startade min karriär som tjuv". Det väcker en stor nyfikenhet såklart, men det kanske jag får läsa om i någon annan puff.

    SvaraRadera
  6. Låter som bra sak att sträva efter mästarnivå i - och gott!:)

    SvaraRadera
  7. Talanger kan alltid utvecklas. Alla slags talanger faktiskt.
    Så smakliga måltider !

    SvaraRadera
  8. Krämig jordärtskockssoppa med rökt skinka
    4 portioner, 30 minuter
    Jordärtskockssoppa är mat man blir SNÄLL av. Milt och mjukt och lent för själ och gom.

    750 g jordärtskockor 2 potatisar 1 citron 2 vitlöksklyftor smör olivolja 1 1/2 dl vitt vin 7 1/2 dl vatten 2 1/2 hönsbuljongtärningar eller 4 1/2 msk kycklingfond 3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde salt nymalen svartpeppar cirka 1 tsk citronsaft 2-3 skivor rökt skinka

    Skala jordärtskockorna och potatisen. Lägg dem i vatten med lite citronsaft så de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs skockor, potatis och vitlök några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka ihop någon minut. Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningarna. Blanda väl och låt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.

    Kör soppan med mixer. Rör i grädden och värm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
    Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och färsk timjan.

    Här får du ett recept att testa, jag tyckte det bästa var att man tydligen blir snäll av det ;-D Det måste jag prova!

    Ha en fin dag/caja

    SvaraRadera
  9. Borde kanske förklara för den oinitierade att detta var ett försök att få in skrivpuffarna snubbla, en speciell plats, anspela, styrka, gräva, smak, tjuvstarta, skenbar, utveckla, mästare i en och samma text.

    SvaraRadera
  10. Hej Kalle Byx! Bra att du förklarade skrivpuffarna - imponerande hur fantastiskt många du fick in i en enda, ganska liten pufftext! Lyckligtvis verkar jordärtskockorna vara av verklig, jordisk art, så det är bara att gratulera! :-)
    Jordärtskockor passar utmärkt för s k gerillaodling, för de växer överallt och klarar allt (utom sorkar, som också gillar de ojämna knölarna). Hos mig tog sorkarna den extrafina sorten Bianca, som brukar hinna blomma, solroslikt, även om det inte är en lång, varm sommar. Tyvärr tog sorkarna alla mina Bianca i förfjol, men de vanliga vita (som sällan hinner blomma) har jag kvar några plantor av. De klarar vinterkyla utan problem, så om man inte har sorkproblem är det enklast och säkrast att skörda en del av knölarna sent på hösten - de växer allra mest på hösten, tills bladen dött av frosten - och sedan gräva ner knölar på platsen för nästa års odling. De knölar man inte vill äta innan marken fryser kan man skörda tidigt följande vår!

    Sjäv studerar jag just nu några mördarsniglar som håller på att kläckas - de får kämpa ganska rejält för att komma ur äggen, och de är så rörande söta när de är nykläckta och halvt genomskinliga!

    SvaraRadera