.

.
Klicka på bilden om du vill köpa mina böcker.

fredag 10 september 2010

Kotankar

Varje dag när jag kör genom det skånska landskapet ser jag dem. Kossorna. De ostressade, sävliga djuren som står där och tuggar och viftar bort flugor med svansen. Och varje dag undrar jag samma sak. Varför alla korna står med huvudet åt samma håll. Finns det någon koexpert där ute som kan tala om för mig varför alla kossor alltid – utan undantag – vänder huvudet åt samma håll.

4 kommentarer:

 1. Inte tänkt på det. Nu kommer man förmodligen aldrig sluta tänka på det. kanske annorlunda med norrländska kossorna. Svamptur imorgon ska informera dig.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra lite fundering! like it.

  SvaraRadera
 3. Haha, jag har ju gått på lantbruksskolor i 1 år - men DET tog de aldrig upp!

  Har dock observerat samma fenomen hos mina hästar, och hos andra betande djur. Särskilt när det snöar/regnar och/eller blåser brukar de vända ändan mot vinden, så att huvudena är minst utsatta.
  Kanske är det även så att flocken helt enkelt betar, dvs följer efter, åt samma håll som flockledaren.

  SvaraRadera
 4. Givetvis beror de på väder och vind. Blåser det; står de alltid med rumporna mot snålblåsten. Är det mycket flugor om sommaren letar de istället efter lite fläkt och håller gärna huvudet däråt. Men framför allt är de ju rätt nyfikna av sig, du tittar på dem och de tittar på dig!

  Även om du tycker de är sävliga kan jag avslöja att jag inte känner någon som springer ikapp en flock ungdjur, eller ifrån dem heller för den delen:)

  SvaraRadera